La cartof s-au efectuat cercetări susținute chiar de la înființarea unității. Datele experimentale privind identificarea de noi soiuri de cartof mai valoroase pentru producție, rezistente la patogeni au contribuit în prima etapă la înlocuirea vechilor soiuri străine, slab productive și sensibile la boli, cu soiuri noi din țări cu tradiție recunoscută în domeniul ameliorării cartofului.
Creșterea cerințelor privind cartoful pentru consum și industrializare, precum și apariția unor noi patogeni și dăunători a facut ca începând cu anul 1960 cercetările din domeniul ameliorării cartofului să intre într-o nouă etapă caracterizată prin lucrări susținute de ameliorare propriu-zisă, în direcția creșterii rezistenței soiurilor la viroze, degenerare și dăunători, cu o înaltă capacitate de producție, calități culinare superioare și pretabile pentru mecanizare.
Primul soi creat la S.C.D.A Suceava, Sucevița a fost omologat în anul 1982 fiind cultivat pe suprafețe însemnate din Romania și nu numai.
Obiective
– crearea de noi soiuri de cartof pentru consum și industrializare, rezistente la râia neagră, cu rezistență crescută la factori nefavorabili biotici și de mediu, cu capacitate mare de producție constante în timp și spațiu.
– producerea de sămânță din categorii biologice superioare ( clone, prebază)
– elaborarea soluțiilor tehnologice pentru producerea de sămânță din soiurile recent omologate.
– verificarea capacității de păstrare a materialului de plantare la soiurile de cartof nou create.
Soiuri omologate
Soiul | Anul omologării | Autorul |
Sucevița | 1982 | Grădinaru Narcis |
Moldovița | 2000 | Bodea Dumitru |
Dragomirna | 2000 | Bodea Dumitru |
Magic | 2001 | Bodea Dumitru |
Astral | 2001 | Bodea Dumitru |
Rapsodia | 2002 | Bodea Dumitru |
Triumf | 2002 | Bodea Dumitru |
Alina | 2003 | Bodea Dumitru |
Claudiu | 2003 | Bodea Dumitru |
Loial | 2004 | Bodea Dumitru |
Expres | 2011 | Bodea Dumitru |
Temerar | 2016 | Bodea Dumitru |
Soiul de carofi “TEMERAR”
Unitatea elaboratoare : Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava
Autor: Dumitru BODEA
Principalele caracteristici:
- Soi semitârziu cu durata perioadei de vegetație 98-106 zile;
- tubercul oval-alungit ,coajă galbenă, netedă, cu ochii superficiali, culoarea pulpei galben deschis;
- tufa este dezvoltată formată din 5-7 tulpini cu portul semi erect, bine îmbrăcate în frunze;
- conținutul de amidon -14,2 %;
- calitatea culinară bună, clasa de calitate A/B;
- rezistență la râia neagră ( Synchytrium endobioticum )
- rezistență foarte ridicată la virusul Y;
- mijlociu de sensibil la virusul răsucirii frunzelor ;
Eficiența economică :
- potențial de producție ridicat pentru grupa de maturitate din care face parte realizând în condiții normale de cultură producții cuprinse între 35-40 t/ha ;
- are un potențial maxim de producție (biologic) de 70 t/ha;
- are o bună stabilitate a producției realizând producții relativ constante în timp și spațiu.
Domeniul de aplicabilitate:
- agricultură, industria alimentară;
- se poate cultiva în toate zonele favorabile culturii cartofului, pentru consum de toamnă – iarnă, în stare proaspătă dar se pretează și la industrializare (chips, pommes frites).
Beneficiari potențiali:
- cultivatorii de cartof;
- consumatorii ;
- unitățile de procesare.